AKU vrtalniki in njihova hitrost vrtenja

Čeprav morda niste najbolj navdušeni domači mojstri, pa so AKU vrtalniki po domovih skorajda nepogrešljive naprave. Betonske stene in nekoliko bolj tanki ometi namreč ne omogočajo zabijanja v steno. Treba je namreč izvrtati luknjo, vanjo vstaviti vložek za steno in priviti ustrezni vijak.

Sicer pa z vrtalniki lahko opravljamo še druga opravila. Ta imajo lahko med seboj zelo nasprotujoče si zahteve. Na eni strani želimo vrtati v trde materiale, kot sta na primer kamen ali beton. Po drugi strani vrtamo v bolj mehke materiale, na primer v plastiko ali les. Ne nazadnje pa so AKU vrtalniki torej zlasti dobrodošli za vijačenje vijakov. A ker se naloge med seboj tako razlikujejo, je skorajda nemogoče kupiti napravo, ki bi lahko opravljala vse. Pred nakupom domačega orodja je zato dobro vedeti, ali bomo z izbranim pripomočkom pretežno vrtali ali vijačili; se bomo spopadali predvsem z lesom ali morda s steno iz betona.

Zmogljivost AKU vrtalnikov vpliva na dolgoročno vzdržljivost

Kako dolgo traja vrtanje z enim polnjenjem pri AKU vrtalniku, določajo amperne ure. Minimum je 1,5 amperneure. Baterija, ki je manj vzdržljiva od navedenega podatka, zdrži namreč zelo malo časa. Akumulatorji večje zmogljivosti imajo tudi do 4 Ah. Sicer pa je dobra rešitev tudi nakup naprave z dvema akumulatorjema. Ko se eden izprazni, ga lahko takoj zamenjate z drugim ter tako mirno nadaljujete z delom.

Seveda pa je navajanje vzdržljivosti AKU vrtalnikov v urah skorajda nemogoče, saj je to predvsem odvisno od načina uporabe, materiala ter še od drugih mnogih dejavnikov. Lahko pa na primer trdimo, da baterija zmogljivosti 2 Ah zdrži približno 15 minut neprekinjenega vrtanja v les.

AKU vrtalniki z dvema hitrostma

Z AKU vrtalniki lahko vrtamo v mehkejše pa tudi zelo trde materiale. Če s takšno napravo želite vrtati predvsem v trše materiale, so najboljša izbira AKU vrtalniki z dvema hitrostma.

Za vijačenje vsekakor zadostuje vijačnik s samo eno hitrostjo. Modeli z več hitrostmi so za splošno uporabo praviloma odveč. Takšne zlasti uporabljajo poklicni obrtniki.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in vrt z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.