Brezglutenska hrana je danes med ljudmi zelo popularna

Danes se vse več ljudi odloča za brezglutensko hrano pri čemer so njihovi razlogi zelo različni. Nekateri se zanjo odločijo, ker je to trenuten modni hit pri načinu prehranjevanja, drugi zato, ker študije kažejo na pozitiven učinke takšnega načina prehranjevanja na naše zdravje in tretji enostavno iz zdravstvenih razlogov. Brezglutenska hrana je namreč obvezen način prehranjevanja za vse tiste, ki imajo alergijo na gluten.

Gluten je rastlinska beljakovina, ki se nahaja v nekaterih žitih, kot so na primer pšenica, rž, ječmen, pira in kamut. Delež glutena je v posameznih žitih zelo različen. Največ ga je v pšenici, ki jo tudi največ pridelamo, najmanj pa v ovsu pri katerem pa so mnenja zelo deljena.

Izogibanje glutenu je najbolj pomembno pravilo

Logično je sklepanje, da je brezglutenska hrana sestavljena izključno iz živil, ki ne vsebujejo glutena. V prvi vrsti je pomembno, da se izognete vsem pripravljenim izdelkom, ki so iz tovrstnih žit, pri čemer je potrebno biti pozoren tudi na možno kontaminacijo z ostalimi žiti. Omenjena žita, ki vsebujejo gluten, so resda glavni vir glutena, vendar obstaja tudi cela vrsta izdelkov, ki utegnejo vsebovati pšenico v različnih oblikah.

Branje deklaracije je tako obvezno opravilo tekom nakupovanja za vse tiste, pri katerih je brezglutenska hrana vsakodnevno na jedilniku. Podobno kot pri katerikoli drugi dieti, je potrebno tudi v tem primeru strogo slediti navodilom in imeti veliko mero samodiscipline. Ker pa je vsak začetek težak, so vam danes v pomoč tudi številni nasveti, kako najbolj enostavno pripraviti brezglutensko hrano.

Ta vnos je bil objavljen v Zdravje z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.