Cena naložbenega zlata danes

zlatoDanes naložbeno zlato cena konstantno niha. Krivulja vrednosti neprestano skače, saj je predvsem odvisna od potreb trga, gospodarstva in borze, ter trga. V zadnjih 50 letih se cena zlata v splošnem pogledu raste in njegova cena je od zlate mrzlice narasla za kar 10x. Pa lahko uganete katera država nakupi največ naložbenega zlata na svetu? Moramo vam priznati, da smo bili sprva tudi mi presenečeni, saj največ le-tega pokupi Indija.  V letu 2009 so pokupili kar 442,37 ton zlata, kar pa predstavlja skoraj 25% vsega odkritega.

Cena naložbenega zlata pa se danes razlikuje le po čistini, obliki in teži. To so glavni trije faktorji, ki vplivajo na ceno, če odštejemo redkost. Čistost zlata se meri po lestvi do 1000 in predstavlja delež določenih zmesi v zlatu, največja možna čistost zlata je vrednost 999.

Zlato merijo s posebnimi napravami, ki pošiljajo žarke skozi snov in prepoznajo čistost. Trenutna cena naložbenega zlata na grama se giblje okoli vrednosti 36.16 EUR in še vedno raste. Oblika in redkost določenim zlatim predmetov daje prav posebno vrednost. V zlatih kovancih se ta razlika zelo pojavlja, saj nekateri so kljub enaki teži več vredni od ostalih. Za primer si lahko vzamemo kovanec Dukat, ki je najbolj razpoznaven kovanec na področju Balkana in drži vrednost kar 534,70 EUR prodajne cene. Kitajski kovanec panda, pa ima za enako teža in čistost vrednost kar 650 EUR prodajne cene. Palice pa imajo enako vrednost, razen če je čistost, teža ali dodatna dodelava drugačna.

Seveda cene s časom nihajo, zato je mogoče, da bodo ob objavi članka le-te že drugačne.

Save

Ta vnos je bil objavljen v Podjetništvo z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.