Dereze za najzahtevnejše pohodnike

Pohodništvo je pri nas že od nekdaj priljubljeno, v zadnjem času pa priljubljenost te športne aktivnosti še bolj narašča, saj se vse več piše in govori o tem, kako zdrava je za človeško dušo in telo.

Pohodništvo v resnici lahko poteka v vseh letnih časih. Ne glede na to, v katerem letnem času se ga lotimo, je treba paziti na to, da smo ustrezno opremljeni. Pri tem imamo v mislih tudi plezalne dereze, ki so nujna oprema v visokogorju, kjer so razmere veliko težje in posledično je na takem terenu veliko nevarnosti.

Vrste derez

Poznamo več vrst derez. Klasične dereze se lahko pritrdijo na prav vsak pohodniški čevelj. Nanj se namestijo s trakci ali pa s plastičnimi objemkami spredaj ali spredaj in zadaj hkrati. Polavtomatske dereze se lahko pritrdijo na pohodniške čevlje, ki imajo na peti utor za namestitev derez.

Znane so še avtomatske dereze, ki imajo lahko pritrdimo na čevlje za pohodništvo, ki imajo utor za pritrditev tako na prstih kot tudi na peti. Lahko torej rečemo, da je vrsta derez, ki si jo izberemo, najbolj odvisna od vrste čevljev.

Na kaj morate še posebej paziti pri nakupu derez?

V prvi vrsti je najpomembneje, da si dereze kupite v specializirani trgovini s tovrstno opremo, kjer vam bodo pri izbiri lahko pomagali izkušeni prodajalci. Povedali vam bodo, da morajo dereze nujno vsebovati možnost nastavljanja velikosti, ne da bi vam bilo pri tem treba uporabljati kakršno koli orodje.

Pozanimati se morate tudi o njihovi minimalni oziroma maksimalni nastavitvi. Za pohodno gorništvo potrebujete tako vrsto derez, za katere je značilno, da imajo sprednja dva zoba obrnjena vodoravno. Če pa boste plezali po skalah, pa navpično navzgor. Pomembno je tudi, da je taka oprema narejena iz nerjavečega materiala oziroma jekla. Ne priporočamo vam nakupa aluminijastih derez, saj bi bile takšne lahko preveč krhke.

Izbirajte med takimi, ki so primerne za vašo vrsto pohodniških čevljev ter da imajo nameščeno gumo, ki preprečuje nabiranje snega pod njimi. Pri nakupu derez je dobro, da poleg dobite še posebno vrečo ali si jo dodatno kupite, da vam dereze ne bodo poškodovale druge opreme, ki jo boste nosili v nahrbtniku.

Več o plezalnih derezah si lahko preberete na Actionmama.com

Ta vnos je bil objavljen v Šport z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.