Gumenjaki ali napihljivi čolni so lahko prvovrstna izbira za preživljanje časa ob morju

Gumenjakiali napihljivi čolni so lahko odlična izbira za vse navtične začetnike. To so namreč zelo primerni, varni, praktični pa tudi cenovno zelo dostopni čolni za raziskovanje neznanih obal ter krajših izletov. Sicer pa takšno vodno prevozno sredstvo zadovolji tudi potrebe nekoliko bolj izkušenih pomorščakov.

Ključna prednost, ki jih ponujajo gumenjaki, je njihova napihljiva plovna tuba. Najpomembnejši del pa je njihova dodana vrednost. Tovrstni čolni namreč postanejo dvakrat širši, kar posledično poveča samo stabilnost. Ker je sprednji del gumenjaka praviloma privzdignjen, to valovom onemogoča, da vdrejo v notranjost čolna, to pa daje dodatni užitek v hitrejši vožnji.

Na kakšen način izbrati pravo velikost gumenjaka

Ko se boste odločili za nakup takšnega plovila, kot so gumenjaki, boste ob tem zagotovo potrebovali vsaj nekaj koristnih napotkov. V prvi vrsti je predvsem pomembna sama dolžina čolna. Pomemben podatek je tudi število konj pri motorju. Če si gumenjak želite predvsem za izvajanje vodnih športov, naj bo čoln opremljen z minimalno 25-konjskim motorjem.

Pri izbiri je treba precej pozornosti nameniti tudi samemu materialu. Zagotovo najbolj popularna izbira je PVC oziroma polivinil klorid. To je večplastni material, ki je zaradi tehnoloških izboljšav v zadnjih desetletjih močno pridobil tudi na kakovosti in vzdržljivosti. Medtem ko so v preteklosti gumenjaki iz PVC imeli življenjsko dobo nekje največ do pet let, imajo sodobno zasnovani tovrstni čolni precej daljšo dobo – tudi do več kot 10 let.

Zložljivi gumenjaki ali takšni s trdim dnom

Gumenjaki se v osnovi delijo na zložljive in na takšne s povsem trdim dnom. Mehko dno oziroma zložljiv čoln zagotavlja možnost vožnje po divji obali. Pri tem vas ne bo skrbelo, da bi se na primer trup poškodoval, ker je mehek. To je popolna izbira za prevažanje na morje, do prikolice, šotora ali do avtodoma. Nesete ga lahko v torbi z nosili, samo ena oseba je potrebna, da se ga razstavi oziroma primerno zloži.

Gumenjaki s trdim dnom pa so kombinacija vseh prednosti napihljivih čolnov ter konvencionalnih čolnov ter seveda izločitev vseh slabosti.

Ne glede na to, ali se odločite za zložljiv gumenjak ali takšnega s trdim dnom, je najpomembneje, da boste svojo družino odpeljali na pustolovsko dogodivščino ter skupaj odkrivali skrite zalive ali morda povsem nedotaknjene plaže.

Ta vnos je bil objavljen v Prosti čas z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.