Kam h ginekologu?

Ginekologija je področje, ki se ukvarja z ginekološkimi pregledi, ultrazvočno diagnostiko ter ginekološkimi posegi ter preiskavami. To so glavne dejavnosti, ki jih opravlja tudi ena od najbolj priznanih ginekoloških ambulant pri nas. Poleg tega nam takšna ambulanta ponuja še svetovanje o kontracepciji in hormonskem nadomestnem zdravljenju v času menopavze. V tej ustanovi se opravljajo še meritve kostne gostote. V ambulanti lahko dobite še drugo mnenje strokovnjakov, ki imajo na področju ginekologije bogata znanja ter izkušnje.

Ginekološki pregled

Ginekološka ambulanta v ospredje postavlja storitev, ki se imenuje ginekološki pregled. Pri tej storitvi se strokovnjak s pacientko pogovori o njenih težavah. Pregled se opravi na ginekološki mizi z opazovanjem ter tipanjem. Na tak način se ugotovi prisotnost morebitnih bolezenskih sprememb na zunanjem spolovilu, nožnici, maternici ali na jajčnikih. Pri tej vrsti storitve se lahko odvzame tudi bris materničnega vratu za citološko preiskavo. Na podlagi skrbnega pogovora ter ginekološkega pregleda ginekološka ambulanta oziroma strokovnjaki v njej postavijo ustrezno diagnozo, ki je pogoj za vsa nadaljnja zdravljenja.

Kontracepcijsko svetovanje

Med številnimi storitvami, ki nam jih ponuja ginekološka ambulanta, je tudi kontracepcijsko svetovanje. Izbira kontracepcijske metode je namreč zelo pomembna odločitev. Posledica neučinkovite metode je lahko nenačrtovana nosečnost. Metoda, ki ni varna, pa lahko povzroči zelo resne in negativne zdravstvene učinke.

Na razpolago imamo številne oblike kontracepcije. Med njimi so najbolj pogoste kontracepcijske tablete, obliži, vaginalni obročki, maternični vložki, pregradna kontracepcija, nujna oziroma urgentna kontracepcija, naravne metode kontracepcije ali trajna metoda, ki se imenuje sterilizacija. Vse imajo določene prednosti in tudi slabosti, zato je kontracepcijsko individualno svetovanje izjemno pomembno.

Za več informacij o ginekologiji lahko kontaktirate zdravstveni zavod Štrumbelj (na povezavi http://www.zzz-strumbelj.si/) in z veseljem vam bodo pomagali.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota in zdravje z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.