So jezikovni tečaji še potrebni?

Včasih so bili ljudje, ki so govorili več jezikov, izjemno cenjeni – že zato, ker so bili poligloti redki, pa tudi, ker je obvladanje jezikov kazalo na visoko izobrazbo. Vse, ki so hoteli kaj veljati, so hitro zamikali jezikovni tečaji, in tudi starši so bili prepričani, da bo imel njihov otrok v življenju več možnosti, če bo obiskal kakšen tečaj in se naučil novega jezika.

Danes znanje tujih jezikov ni več nekaj posebnega, razen če gre za jezike, ki veljajo za težke ali se nam zdijo eksotični. Jezikovni tečaji so nam seveda še vedno na voljo, a nič več ne veljajo za prestiž ali nekaj posebnega, iz generacije v generacijo pa je vse več ljudi, ki tečajev niti ne potrebujejo – jezikov so se namreč naučili v šoli ali s pomočjo sodobnih medijev.

Glede na prepričanje, da se je možno jezika naučiti kar s televizije, je torej upravičeno vprašanje, ali so jezikovni tečaji sploh še potrebni? Odgovor je: vsekakor! Televizija večinoma namreč ni dovolj, da bi jezik dejansko obvladali, temveč nauči zgolj nekaj osnov, za pravo strukturo jezika pa je potrebno tudi strukturirano učenje. Prav tako je pogosto potrebna nadgradnja znanja, ki si ga pridobimo v osnovni ali srednji šoli – predvsem imamo v mislih specializirane tečaje, ki učijo komuniciranje v tujem jeziku za poslovneže, tržnike, finančnike in podobno.

Jezikovni tečaji torej še zdaleč niso odveč, je pa res, da so nekoliko drugačni kot nekoč, ko s tujimi jeziki nismo imeli vsakodnevnega stika. Ponujajo različne vrste nadgrajevanja osnovnega znanja ter iščejo svoje niše glede na zanimanja tečajnikov. In to je tisto, zaradi česar se bodo jezikovni tečaji obdržali tudi v prihodnje – vsaj pri tistih jezikovnih šolah, ki se bodo znale prilagoditi specifičnim povpraševanjem.

Ta vnos je bil objavljen v Učenje jezikov z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.