Toplotna črpalka in cena toplotne črpalke

Toplotna črpalka in cena toplotne črpalkeToplotna črpalka deluje kot prispevek h čistejšemu okolju, v katerem živimo. Za ogrevanje stanovanj in ostalih prostorov porabimo velik del energije, uporaba toplotne črpalke pa omogoča vsaj delček prihranka energije, saj za svoje delovanje potrebuje le del električne energije za pogon kompresorja. Za ogrevanje hiše to pomeni približno eno četrtino toplote. Ostali del toplote pa prihaja iz toplotnega vira na katerega je priključena toplotna črpalka.

Danes je problem ravno to, da je velik del naše oskrbe z energijo odvisen od fosilnih goriv, katerih zaloga pa je omejena. Kakšne pa so prednosti toplotne črpalke? Zagotovo je ogrevalni sistem prihodnosti, saj deluje brez nevarnih goriv, drastično zniža stroške ogrevanja, zmanjša emisije ogljikovega dioksida in uporablja električno energijo. Država priporoča in delno subvencionira nakup toplotne črpalke. Toplotna črpalka poleg vsega tega tudi ne emitira škodljivih plinov ozračju, ne potrebuje dodatnega prostora za zalogo goriva, amortizira se v nekaj letih, uporablja obnovljive vire toplote, deluje tiho, lahko je postavljena izven hiše, zasede malo prostora, omogoča hlajenje hiše poleti, ne potrebuje skoraj nobenega vzdrževanja in je enostavna za upravljanje ter uporabo. Po vseh teh naštetih prednostih je res težko zavrniti toplotno črpalko.

Za razumevanje delovanja toplotne črpalke pa morate poznati ključno lastnost tekočin in sicer to, da čim višji je tlak v tekočini, tem višja temperatura je potrebna za vrenje tekočine ter obratno. Medij pri visokem tlaku je v tekočem stanju, nakar potuje skozi ventil. Ta ventil mu zniža tlak do mere, da pri okoliški temperaturi povre, kar se skozi ko medij potuje skozi uparjalnik. Para potem potuje skozi kompresor, ki jo stisne ter dodatno segreje. Stisnjena para pa gre skozi kondenzator, kjer kondenzira in odda toploto, ki jo mi koristimo.

Kaj pa cena toplotne črpalke? Morate vedeti, da se vgradnja toplotne črpalke dolgoročno vsekakor izplača, saj se strošek povrne v nekje 3 do 15 let.

Namesto toplotne črpalke lahko investirate tudi v sončno elektrarno oz. v ogrevanje na sončne celice.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in vrt z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.