Toplotne črpalke ali klimatske naprave, to je sedaj vprašanje

aircon-toplotnaSi želite ogrevati stanovanje, pa ne veste kaj bi za vas bila najboljša izbira. No ja na voljo vam je kar nekaj različnih naprav tako za ogrevanje, kot tudi ohlajanje prostorov. Najbolj znane naprave ki so kos tako ogrevanju ter ohlajanju pa so toplotne črpalke in klimatske naprave.

Začnimo kar s toplotnimi črpalkami. Najbolj pogosto so v uporabi za ogrevanje sanitarne vode. Te naprave so obenem izredno učinkovite in tudi prijazne okolju. Gre za enega izmed bolj čistih načinov ogrevanja sanitarne vode napram drugim metodam in ogrevalnim tehnikam, ki se pojavljajo na trgu. Če jih primerjamo s kurilnim oljem ali pa plinom, je učinek boljši, onesnaženost pa veliko manjša. Za svoje delovanje potrebuje toplotna črpalka veliko manj električne energije. Toploto pridobiva iz hladnega zraka iz okolice, naprava pa deluje na principu hladilnika. Sicer gre za kar drago naložbo, vendar se vam ta v nekaj letih povrne, zato naj vas to ne odvrne od nakupa.

Tu pa so še klimatske naprave. Klimatske naprave so precej cenejše od toplotnih črpalk. Zrak ogrevajo ali ohlajajo s pomočjo spreminjanja agregatnih stanj plinov. Vse omenjene naprave pa je potrebno vzdrževati, saj le tako lahko delujejo optimalno. Mnogo ljudi ima precej pomislekov ob omembi klimatskih naprav za ogrevanje, vendar se le-te pri tej nalogi precej dobro odrežejo. Prostori bodo ogreti ali pa ohlajeni zelo hitro. Mogoče je ena negativna lastnost klimatskih naprav ta, da v prostor dovajajo suh zrak, vendar to nekaterim precej ustreza. Obenem pa ob dovajanju zraka le tega tudi filtrirajo.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in vrt z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.