Učenje angleščine prej ali slej

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOgromno je bilo že povedanega in napisanega na temo učenja jezikov, še posebej na temo učenja angleščine. Če je bila včasih bolj popularna nemščina, je le-to sčasoma nadomestilo znanje svetovnega jezika – učenje angleščine. Pravijo, da se angleščine naučiš najlažje v primerjavi z ostalimi jeziki. Jaz pa pravim, kakor za koga. Če gledamo na učenje tujih jezikov kot na en skupek pravil časov in besed, ki se jih moramo naučiti, bi lahko marsikdo to trditev celo potrdil, a potem velja enako za čisto vse jezike.

Ko gledam prijatelje, ki so “gor rasli” ob satelitski, jim recimo nemščina ne dela nobenih težav in so imeli več težav z angleščino in obratno. Kakorkoli pa obrnemo, bolj kot je bilo pomembno znanje jezikov danes, še ni bilo nikoli poprej in prav angleščina je osnova od osnove. Z učenjem angleščine in kasnejšim aktivnim znanjem le-te vam bodo odprta praktično vsa vrata. Z uvedbo prvega tujega jezika že v prvo triletje osnovne šole je prav učenje angleščine postalo prava senzacija. Če je bilo včasih v modi učenje samo enega jezika, danes temu več ni tako. Vsak starš si prizadeva, da bi otrok poleg enega obveznega tujega jezika, ki se ga uči v šoli obvladal vsaj še enega. Da, vsaj. Ponavadi je ta jezik nemščina, zanjo pa se največkrat odločajo zato, zaradi naše severne nemško govoreče sosede Avstrije. Tako se ponavadi poleg prvega tujega predmeta otroci učijo tudi drugega, včasih celo tretjega ali več. Z leti postajamo zrelejši in modrejši, zaradi čeasr vidimo stvari drugače kot morda kdaj poprej. S tem imam v mislih predvsem to, da sčasoma vemo zakaj se učimo in da je vsakršno učenje naložba v nas same in naše znanje. Tako lahko – če ne že prej – v odraslih letih nekdanje brezpredmetno učenje angleščine osmislimo in se lažje in z večjo vnemo lotimo učenja kateregakoli tujega jezika.

Učenje angleščine v naravnem okolju

oxford-ucenje-anglescineNajprej, naj pojasnim, kaj se smatra kot naravno okolje. Kadar se učimo tujega jezika se za naravno okolje smatra kraj oz. država, katere prebivalci so materni govorci jezika, ki se ga učimo. Tako je denimo naravno okolje za učenje angleščine lahko Anglija, Amerika, Avstralija… Prednost, ki jo ima tovrstno učenje pred učenjem v učilnici je predvsem v vsakodnevnih situacijah in komunikaciji. Podobno je, ko se rodimo in nas ves čas naše budnosti ogovarjajo ljudje v istem jeziku – navadno je to naš materni jezik, seveda to pa to ni nujno. Tak jezik privzamemo za svojega in učenje le-tega nam ne dela večjih preglavic. S tem seveda mislimo, da se ga učimo brez da bi se to tudi zavedali, saj smo ga primorano poslušati in kasneje tudi uporabljati. Imate pa družine, kjer starša svoje otroke naslavljata v različnih jezikih. Največkrat je to v primeruih, kadar se najdejo pari iz različno govorečih držav in z otrokom govori vsak v svojem jeziku, hkrati pa partnerja med sabo uporabljata “medjezik”, ki je skupen obema. Tovrstno učenje angleščine se je izkazalo za zelo učinkovito, saj so otroci kot majhne spužve, ki v začetni razvojni dobi srkajo informacije in poberejo prav vse – od najboljšega pa vse do najslabših primerov obnašanja. Za učenje tujih jezikov in enako velja za učenje angleščine ni nikoli prehitro in ne prepozno. Sicer res, da prej kot bomo začeli, lažje bo otroku kasneje, zato pa je na nas, starših, da jim pokažemo pravo pot.

Ta vnos je bil objavljen v Jeziki z značkami , , , . Zaznamek za trajno povezavo.