Ultrazvok ščitnice, metuljaste žleze

V medicinske namene so začeli uporabljati ultrazvok nekaj let po koncu druge svetovne vojne. Sredi petdesetih let dvajsetega stoletja je profesor Ian Donald s Škotske veliko pripomogel k hitrejšemu razvoju praktične tehnologije. Njegovo delo je vodilo k razširjeni rabi tovrstnega pregleda na področju medicine v desetletjih, ki so sledila. Od sredine šestdesetih let dvajsetega stoletja naprej se je tehnologija samo še izboljševala in uporaba se je razširila. V praksi je več vrst, ena od vrst je ultrazvočni pregled manjših delov telesa, kot je ultrazvok ščitnice. Ultrazvok ščitnice je koristen način pregledovanja žlez z notranjim izločanjem.

Ultrazvok ščitnice pokaže nepravilnosti

Če osebni zdravnik sumi na bolezen ščitnice, lahko svojemu pacientu priporoči, da se naroči na ultrazvok ščitnice. Sum lahko na primer vzbudi kakšna bulica v ščitnici. Na ultrazvok ščitnice se je priporočljivo naročiti tudi, če ščitnica ne deluje, kot bi morala delovati. Večina pregledov se izvede, da se pregleda morebitne bule ali pa da se preveri, če je žleza povečana. Pravilno izveden ultrazvok ščitnice pokaže, ali se bulica nahaja v žlezi ščitnice ali izven žleze ščitnice. Ciste, ki jih pokaže ta pregled, po navadi niso rakave, torej so benigne. Včasih zdravnik specialist s pomočjo ultrazvočnega pregleda in injekcije vzame vzorec tekočine, da to pošlje v nadaljnje testiranje.

Ultrazvok ščitnice vodi jemanje vzorca

Ker ultrazvok ščitnice prikaže sliko v realnem času, se ta uporablja za vodenje različnih posegov, kot je biopsija s pomočjo igle, pri čemer se z iglo pridobiva vzorec celic iz predela, ki ni v mejah normale. Te celice so nato poslane v laboratorij, kjer opravijo različne teste in se prepričajo, za kakšno bolezen gre. Ultrazvočna naprava se uporablja tudi za pravilno vstavljanje katetra, cevke za uvajanje ali v telesno votlino, izvodilo ali v organ. Pred pregledom, kot je ultrazvok ščitnice, bo pacient moral odstraniti nakit okoli vratu, šal, morda tudi druge kose oblačil. Med pregledom z ultrazvokom pacient leži na hrbtu.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota in zdravje z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.