Uvedba davčnih blagajn

uvedba-davcnih-blagajnO uvedbi učinkovitega sistema, ki bi omogočal pregledno in natančno beleženje gotovinskega poslovanja davčnih zavezancev, se pri nas govori že nekaj časa. Po podatkih, ki so si jih med izvajanjem inšpekcijskih nadzorov pridobili davčni inšpektorji, naj bi namreč davčni zavezanci, ki poslujejo z gotovino, račune naknadno brisali ali spreminjali oziroma ne izdajali, kar vse pomeni utajo prihodkov in s tem tudi davkov. Odločitev vlade o uvedbi davčnih blagajn torej spada med ukrepe, ki jih ta sprejema na področju boja proti t. i. sivi ekonomiji, kar je tudi eden izmed prednostnih ciljev EU.

Cilj uvedbe davčnih blagajn

Glavni cilj uvedbe davčnih blagajn (http://www.davcna-blagajna.si/) je torej jasen – znatno naj bi pripevale k zmanjšanju sive ekonomije. Na drugi strani si vlada z njihovo uvedbo obeta višje prilive, kar se je zgodilo že ob uvedbi virtualnih davčnih blagajn, in sicer leta 2013, čeprav naj bi te v praksi vseeno omogočale nekaj načinov prikrivanja prometa. Zaradi tega dejstva in ker so bili določeni vidiki delovanja virtualnih blagajn sporni, se je vlada na začetku februarja 2015 odločila, da bo uvedla davčne blagajne, ki bodo praviloma obvezne za vse, ki poslujejo z gotovino. Po podatkih naj bi jih v Sloveniji potrebovalo okoli 80.000 davčnih zavezancev.

Sistem delovanja davčnih blagajn

Vlada se je odločila za uvedbo t. i. odprtega sistema davčnih blagajn. To v praksi pomeni, da se vsak gotovinski račun pošlje davčnemu organu, kjer se verificira. To pomeni, da se mu določi enkratno identifikacijsko številko. Samo račun s tako številko pa je veljaven.
Tak sistem je vladi predlagal tudi sam FURS. Po njegovem mnenju, naj bi bil tak sistem učinkovitejši drugih podobnih sistemov. Po prvih izračunih naj bi uvedba takega sistema FURS stala okoli 2 mio. EUR, vendar si FURS zaradi zmanjšanja terenskega dela obeta nižje stroške delovanja.

Po zadnjih podatkih bodo davčne blagajne dokončno uvedene najkasneje 1. januarja 2016.

Ta vnos je bil objavljen v Podjetništvo z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.